“A ’60-as évekbe tér vissza az óvodapedagógus-képzés”

Megosztás

Tiltakozását fejezte ki az LMP amiatt, hogy már érettségi sem kellene a Fidesz új tervezete szerint ahhoz, hogy valaki óvodapedagógus lehessen, a pályát azonban képtelen a kormány vonzóvá tenni, ezért menekül mindenki onnan. Így viszont hozzá nem értőkkel, képzetlenekkel sikerülne esetlegesen feltölteni a rengeteg üres álláshelyet. Felkészül a tanárképzés?

Az LMP tiltakozik az óvodai dolgozók képzésének tervezett módja ellen, amellyel a párt szerint a 60-as évekbe térne vissza az ország.

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: meg kell tartani a jelenlegi óvodapedagógus képzést, és béremeléssel, a pálya vonzóbbá tételével kell munkavállalókat toborozni.

A politikus közölte: a Kulturális és Innovációs Minisztérium társadalmi egyeztetés céljából egy olyan kormányrendelet-módosítási tervezetet tett közzé, amely szerint megjelenne egy új szakmai képzés, az óvodai nevelő szakképzés.
Ez érettségi nélkül öt évig tartana, érettségivel azonban két év alatt elvégezhető lenne – ismertette.

Kanász-Nagy Máté szerint a kormány szándéka az, hogy kiváltsa az óvodapedagógusokat. Azokat, akik felsőoktatási intézményben szerzett diplomával végzik a munkát.

A politikus elismerte: a kormány valószínűleg kényszerhelyzetben van, hiszen a közszolgálati állásokat hirdető portálon jelenleg 762 óvodapedagógusi állást hirdetnek az országban. A pályát azonban szerinte béremeléssel kellene vonzóbbá tenni a képzettek előtt.

(Forrás: ugytudjuk.hu, sajtótájékoztató)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek